Skip to content

PROFESIE & VOCAȚIE - O perspectivă biblică asupra diverselor domenii ale societății

„Biblia reprezintă, în orice popor, o permanentă invitație la înnobilare”, spunea Andrei Pleșu. Ea este cartea care a construit civilizația europeană, este cartea cu cea mai mare influență în cultura și civilizația lumii. Traducerea sa în limbile vernaculare a dus la transformarea acestor limbi în limbi de cultură, în limbi în care s-a scris literatură, s-au elaborat gramatici și dicționare, au demarat școli și educație, a apărut presă și informație. Biblia a oferit terenul fertil pentru dezvoltarea științei, a transformat înțelegerea conceptelor de lege și drept, de demnitate a ființei umane, de serviciu public, de egalitate și nediscriminare și a condus la apariția și consolidarea democrațiilor și a prosperității economice pe scară largă.

Modul în care, în ultima sută de ani, am ajuns să tratăm Biblia ca pe o carte destinată exclusiv vieții religioase și asociată cu căutarea spiritualității personale face ca influența sa în sfera publică să se fi diminuat până la absență. Trăim în ultimele decenii o situație tot mai evidentă în care cultura este sare și lumină pentru Biserică și nu invers. Seminarul pe care vi-l propunem este menit să aducă în discuție acele aspecte ale textului biblic care au dus la crearea societăților libere și prospere, în care s-a încurajat cercetarea științifică, creația artistică, proprietatea privată, căutarea adevărului, în care s-a luptat pentru egalitate și libertatea de credință și de opinie, în care s-au căutat soluții demne pentru ieșirea din sărăcie.

Este un seminar pentru tineri dispuși să împletească inteligența și efortul lor academic cu credința autentică și cu interesul pentru spațiul public, fie el și cel strict asociat profesiei sau câmpului de cercetare.

Marinela C. Blaj s-a născut în 1967, în Valea Jiului. Pentru că horticultura i-a fost interzisă din rațiuni de sănătate, iar istoria din rațiuni de ideologie, a ales limbile romanice; a studiat franceză și spaniolă la Iași, a lucrat ca traducător și editor, a predat română ca limbă străină și apoi, în anul 2000, a plecat în Elveția, pentru studii mai înrădăcinate în creștinism. S-a reîntors la universitatea ieșeană pentru un master în Studii Egeo-Mediteraneene și un doctorat în istorie veche, absolvit cu Summa cum laude, cu o teză care valorizează teoriile antropologice ale lui René Girard în cercetarea istorică.

În 2002 a început să predea la University of the Nations (UofN), College of Humanities and Intl Studies, subiecte precum Cauzele sărăciei, Comparative Worldviews, Introducere în epistemologie, Vechiul Testament și domeniile societății, Biblia și civilizația europeană. Ca lector al UofN, universitate asociată organizației internaționale Youth With A Mission, a predat sau a susținut prelegeri pe toate cele cinci continente, de la Sankt Petersburg și Kiev la Bombay și Melbourne, de la Cluj la Dar es Salaam și la Santiago de Chile.

Din 2012 este colaborator al Schuman Centre for European Studies, sub auspiciile căruia organizează la Iași Prelegerile Robert Schuman și După-amiezele Schuman, iar din 2017 face parte din bordul Colocviului Internațional de Violență și Religie. Iubește liniștea, grădinăritul, discuțiile inteligente și arta în multiplele sale expresii.

Under Construction

Stay Tuned for Something Super Amazing!

Under Construction

Stay Tuned for Something Super Amazing!

Under Construction

Stay Tuned for Something Super Amazing!

Under Construction

Stay Tuned for Something Super Amazing!

Under Construction

Stay Tuned for Something Super Amazing!